Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otvoren CheckPoint

Mladi će za pola sata doznati jesu li zaraženi HIV-om ili hepatitisom

'03.05.2013., Zagreb - Otvorenje Check pointa u Domagojevoj ulici, u kojem ce se moci testirati na HIV, hepatitis C i druge spolne bolesti.   Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL'
Foto: 'Dalibor Urukalovic/PIXSELL'
1/5
04.05.2013.
u 09:44

Nije potrebna najava dolaska, a radno vrijeme je od 16 do 20 sati tijekom radnoga tjedna

Od 1985. godine i prvih zabilježenih slučajeva zaraze HIV-om, u Hrvatskoj je ukupno registrirano 1017 osoba zaraženih HIV-om, od kojih je 371 i oboljelo od AIDS-a. U Ulici kneza Domagoja 10 jučer je otvoren \"CheckPoint Zagreb\", centar za besplatno, anonimno, bezbolno i pouzdano testiranje sline na HIV, hepatitis C, a uskoro i druge spolno prenosive bolesti.

Brzi i pouzdani rezultati

Riječ je o zajedničkom projektu Grada Zagreba i Hrvatske udruge za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa. U uređenje prostora od 120 četvornih metara Grad je uložio 125 tisuća kuna, dok je 200 tisuća potrošeno za nabavu testova.

– Koristit ćemo isključivo vrhunske testove koji prikazuju točan i pouzdan rezultat već nakon 20 do 30 minuta. Testiranje se obavlja pod kodom, dakle, anonimno i nisu potrebni nikakvi dokumenti, osobni podaci ili uputnica – kazao je dr. Siniša Zovko iz Hrvatskoga Crvenog križa.

U početku će centar biti otvoren od 16 do 20 sati u tjednu, a građane će dočekati liječnik, socijalni radnik i savjetnik.

– Omogućeno je, dakle, brzo testiranje na HIV i hepatitis C iz sline bez uputnice i vađenja krvi, a u suradnji s Hrvatskim Crvenim križem i Klinikom za infektivne bolesti \"Dr. Fran Mihaljević\", svi koji dođu imat će psihološku pomoć, dobit će savjet i biti upućeni u relevantne institucije na liječenje uz psihosocijalnu podršku – poručio je dr. Zovko.

Bitna je zaštita

Centar djeluje izvan formalnih zdravstvenih institucija i usmjeren je na društvenu zajednicu.

– Ovo je prvi centar ovakvog tipa u jugoistočnoj Europi. Namijenjen je mladim ljudima koji smatraju da su bili izloženi riziku stjecanja infekcija – poručila je Adriana Vince, ravnateljica Klinike \"Dr. Fran Mihaljević\".

Za dolazak u centar CheckPoint, kažu iz udruge HUHIV, nije potrebna prethodna najava, pa pozivaju sve koji bi trebali da se testiraju, jer je rano otkrivanje iznimno važno. Otvarajući centar, istu je poruku poslao i gradonačelnik Milan Bandić.

– Sve Zagrepčane koji vole život pozivam da se informiraju, testiraju i zaštite – kazao je Bandić, nakon čega se i sam testirao.

>> Testiranje na HIV i hepatitis C za mlade

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije